Η Κίνηση “Κεφαλονιά, νησί για όλους” για την κατανομή του προσωπικού στους νέους Δήμους

Η Κίνηση “Κεφαλονιά, νησί για όλους” για την κατανομή του προσωπικού στους νέους Δήμους

Χθες (9/3/19) το μεσημέρι συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς με θέμα την κατάρτιση των μεταβατικών Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) και την κατανομή του προσωπικού στους νεοσύστατους Δήμων, Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης.

Ιδιαίτερα θετική ήταν η παρουσία και των τριών νεοεκλεγέντων Δημάρχων, τόσο των ήδη δημοτικών συμβούλων κ.κ. Μιχαλάτου και Κατσιβέλη, όσο και του κ. Μονιά. Αποτελεί εδώ και καιρό θέση της Κίνησης «Κεφαλονιά, νησί για όλους» ότι ο σχεδιασμός των τριών νέων Δήμων πρέπει να γίνει υπό την εποπτεία εκείνων που θα κληθούν να τους διοικήσουν από την 1η του Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με το άρθρο 155 του Ν.4600/19, για την κατάρτιση των μεταβατικών Ο.Ε.Υ. των συνιστώμενων δήμων και την κατανομή του προσωπικού λαμβάνονται υπόψη, κατά σειρά προτεραιότητας, οι υπηρεσιακές ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες των συνιστώμενων δήμων, ο κλάδος ή η ειδικότητα των υπαλλήλων, οι αιτήσεις προτίμησής τους, ο τόπος κατοικίας τους αυτών, η οικογενειακή τους κατάσταση, τυχόν προβλήματα υγείας και τα έτη υπηρεσίας τους.

Στην πράξη και όσον αφορά την Κεφαλονιά, δεν ελήφθησαν υπ’ όψη οι πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες των νέων Δήμων για την κατάρτιση των μεταβατικών Ο.Ε.Υ., ενώ η κατανομή του προσωπικού ελήφθη υπ’ όψη μόνο η προτίμηση των υπαλλήλων σύμφωνα με τις αιτήσεις προτίμησής τους. Και δυστυχώς, θεατές σε αυτό το έργο χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν κάτι διαφορετικό, ήταν και οι τρεις νέοι δήμαρχοι της Κεφαλονιάς.

Ο κ. Μιχαλάτος δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί για τον Ο.Ε.Υ. του δήμου Αργοστολίου και συμφωνεί, αλλά δεν συμμετείχε στη διαδικασία για την κατανομή του προσωπικού. Την ημέρα που λήγει η προθεσμία για όλα τα παραπάνω, ο Δήμαρχος του μεγαλύτερου Δήμου του νησιού, που θα κληθεί να διαχειριστεί και θέματα που αφορούν και τους άλλους δύο δήμους, δεν ασχολήθηκε επί της ουσίας με το προσωπικό του Δήμου. Αρκείται στο ό,τι θα του δώσει η σημερινή δημοτική αρχή του Δ. Κεφαλονιάς. Τι και αν κινδυνεύει να μείνει χωρίς οικονομική υπηρεσία; Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας που ευαγγελίζεται, ίσως έπρεπε να έχει ζητήσει τις απόψεις των επικεφαλής των παρατάξεων του νέου δημοτικού συμβουλίου.

Ο πλέον ριγμένος της υπόθεσης, από αυτούς τους χειρισμούς, και που έχει κάθε δικαίωμα να φωνάζει, είναι ο κ. Μονιάς, καθώς οι 22 υπάλληλοι που κατανέμονται στο νέο Δ. Σάμης δεν φτάνουν ούτε να για ανοίξει η πόρτα του Δήμου την 1η του Σεπτέμβρη. Αυτό που χρειάζεται η Σάμη είναι ένα ευέλικτο οργανόγραμμα και μια αντίστοιχη λειτουργική στελέχωση. Αντί αυτού, στον κ. Μονιά δόθηκε ένα αχρείαστο «βάφτισμα» του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών σε Διεύθυνση και μια ευχή να δεήσει η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις για να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις.

Κατά την άποψή μας, η σωστή διαδικασία θα ήταν, σε συνεργασία με τους τρεις νέους δημάρχους, να καταγραφούν οι υπηρεσιακές ανάγκες των νέων δήμων και στη συνέχεια, με αφετηρία τις προτιμήσεις των υπαλλήλων, να λαμβάνονταν οι βέλτιστες αποφάσεις για την στελέχωση ευέλικτων οργανισμών με λειτουργικές υπηρεσίες προς τους δημότες.

Μην ξεχνάμε ότι οι Ο.Ε.Υ. αυτοί είναι μεταβατικοί, δηλαδή ο ρόλος τους είναι να λειτουργήσουν οι δήμοι την 1η Σεπτεμβρίου. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας θητείας, κάθε δήμαρχος θα αποφασίσει ο ίδιος τον Ο.Ε.Υ. του δήμου του και με βάση αυτόν θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει νέες προσλήψεις υπαλλήλων.

Μετά τη σημερινή απόφαση, το αποτέλεσμα είναι να έχουμε τρεις Ο.Ε.Υ. που δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από ευχολόγια, με δεκάδες κενά στη στελέχωσή τους. Και δυστυχώς, στο σημείο που φτάσαμε –την τελευταία ημέρα της προθεσμίας– δεν μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο.

Εμείς εδώ και μήνες έχουμε προειδοποιήσει για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, έχοντας καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για το πως θα έπρεπε να είναι τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν τη διάσπαση του Δήμου, για το πως οι δήμαρχοι θα πρέπει να διεκδικήσουν δυναμικά χρηματοδότηση και νέες προσλήψεις και για το πως θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τον πολίτη μέσω της τεχνολογίας. Δυστυχώς όμως, εμείς «δεν έχουμε εμπειρία» και «δεν ξέρουμε», οπότε… φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Αλέξανδρος Παντελειός

Δημοτική Κίνηση «Κεφαλονιά, νησί για όλους»

Υ.Γ. Ακολουθούν σχετικές τοποθετήσεις μας που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες:

Η θέση της Κίνησης Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους» για την τροπολογία της διάσπασης των Δήμων.

Μετά τη διάσπαση, τι;

Συγχαρητήρια επιστολή και προτάσεις για την οργάνωση του νέου Δήμου Αργοστολίου

Συγχαρητήρια επιστολή και προτάσεις για την οργάνωση του νέου Δήμου Αργοστολίου

Συγχαρητήρια επιστολή και προτάσεις για την οργάνωση του νέου Δήμου Αργοστολίου

Εκ μέρους των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων και των μελών της Κίνησης «Κεφαλονιά, νησί για όλους», θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον νεοεκλεχθέντα Δήμαρχο Αργοστολίου Κο. Θεόφιλο Μιχαλάτο και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει.

Ο νέος Δήμος Αργοστολίου, θα πρέπει να λειτουργήσει στη βάση των συνεργασιών και της συναίνεσης. Η άμεση ευθύνη της νέας δημοτικής αρχής  θα πρέπει να είναι η ομαλή μετάβαση από το Δήμο Κεφαλονιάς στο Δήμο Αργοστολίου, πάντοτε λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ανάγκες και των δύο άλλων δήμων, Ληξουρίου και Σάμης.

Η κατάρτιση ενός ευέλικτου οργανογράμματος με πλήρως στελεχωμένες υπηρεσίες, η καταγραφή της δημοτικής περιουσίας και η εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν πριν την 1η Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με το σημερινό Δήμο Κεφαλονιάς.

Ενόψει των τεράστιων αναγκών τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υποδομές, που είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν από τη διάσπαση των Δήμων θεωρούμε ότι οι τρεις νέοι Δήμαρχοι της Κεφαλονιάς θα πρέπει να διεκδικήσουν άμεσα και από κοινού τη δημιουργία νέων, ειδικών εργαλείων χρηματοδότησης αποκλειστικά για την καλύτερη οργάνωση των νέων Δήμων. Είναι σημαντικό για το μέλλον της Κεφαλονιάς το εγχείρημα της διάσπασης του ενιαίου Δήμου να πετύχει και γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε όλοι.

Η Κίνηση «Κεφαλονιά, νησί για όλους» θα είναι αρωγός στη διαδικασία του σχεδιασμού του νέου Δήμου Αργοστολίου, με προτάσεις και υπεύθυνη στάση απέναντι στους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπήσουμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Για την Κίνηση «Κεφαλονιά, νησί για όλους»

Αλέξανδρος Παντελειός

Συνέντευξη Τάσου Παπαθεοδωρόπουλου στον COSMOS 96.5

Συνέντευξη Τάσου Παπαθεοδωρόπουλου στον COSMOS 96.5

Συνέντευξη στον COSMOS 96.5 έδωσε ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Κίνησης “Κεφαλονιά-Νησί για όλους” Τάσος Παπαθεοδωρόπουλος. Μαζί του, την Κυριακή 19 Μαΐου, ήταν καλεσμένοι ο κ. Σταύρος Σπαθής (Δημοτική Συμπολιτεία) και ο κ. Αριστοτέλης Μπατιστάτος (Επόμενη Μέρα).

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω. Το ηχητικό είναι από την ιστοσελίδα www.965.gr

Ευχαριστούμε την κ Κουλουριώτου και τον κ. Αλοΐζο για την πρόσκληση.

Συνέντευξη Αλέξανδρου Παντελειού

Συνέντευξη Αλέξανδρου Παντελειού

Συνέντευξη έδωσε ο Αλέξανδρος Παντελειός, υποψήφιος Δήμαρχος Αργοστολίου και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Κεφαλονιά – Νησί για Όλους» στο webradio “ΣΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ” και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Καλημερούδια σας» με την Ελένη Χιόνη.

Ευχαριστούμε την Ελένη Χιόνη για την πρόσκληση.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο παρακάτω ηχητικό.

Η φωτογραφία και το ηχητικό είναι από το kefaloniapress.gr.

Η υπ. δημοτική σύμβουλος Αργοστολίου Εύα Θεοτοκάτου στον Inkefalonia 103,9

Η υπ. δημοτική σύμβουλος Αργοστολίου Εύα Θεοτοκάτου στον Inkefalonia 103,9

H Έυα Θεοτοκάτου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αργοστολίου με την Δημοτική Κίνηση«Κεφαλονιά – Νησί για όλους» με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Παντελειό, μίλησε στην εκπομπή του Inkefalonia 103,9 «Μέρα Μεσημέρι» με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου.

Η κα Θεοτοκάτου, μίλησε για τους λόγους που την ώθησαν να κατέβει υποψήφια δημοτική σύμβουλος, τα προβλήματα που έχει εντοπίσει στο Αργοστόλι, αλλά και σε άλλες περιοχές του νέου Δήμου, την καθημερινότητα του πολίτη που έχει γίνει δύσκολη, τις αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης, αλλά και προτάσεις για να προχωρήσει ο νέος Δήμος.

Ευχαριστούμε τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου για την πρόσκληση.

Το κείμενο, η φωτογραφία και το ηχητικό είναι από το: www.inkefalonia.gr

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω.

Οι θέσεις μας για τα Μουσεία του Νέου Δήμου Αργοστολίου

Οι θέσεις μας για τα Μουσεία του Νέου Δήμου Αργοστολίου

Παγκόσμια μέρα του μουσείου σήμερα και η ιστορία μας ταξιδεύει πίσω στην αρχαιοελληνική γλώσσα όπου το «Μουσείον» ήταν τόπος λατρείας των εννέα Μουσών, των θεοτήτων που εκπροσωπούσαν την τέχνη, την αστρονομία, τους ύμνους και την ιστορία.

Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη σημερινή εποχή η γνώμη πολλών για τα μουσεία δεν είναι πάντα το ίδιο θετικά φορτισμένη. Πολλοί, μάλιστα, δε θα δίσταζαν να υιοθετήσουν την άποψη των «φουτουριστών» ότι τα μουσεία «είναι  νεκροταφεία». Αληθεύει η άποψη αυτή;

Όχι, φυσικά.

Το μουσείο είναι θύλακας ιστορίας, επιστήμης και πολιτισμού, ο χώρος στον οποίο διαφυλάσσονται τα παράγωγα του ανθρώπινου είδους, η συνέχεια με το παρελθόν μας και η σύνδεση με το μέλλον μας.  Είναι επίσης ο χώρος εκείνος στον οποίο η ειλικρινής επαφή καθενός με την τέχνη, την επιστήμη και την ιστορία, οδηγούν στην ευρύτερη καλλιέργειά του. Μάλιστα, σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, οι μεγάλοι ωφελημένοι είναι τα μικρά παιδιά, καθώς θεωρείται πως η έλλειψη προκαταλήψεων που τα χαρακτηρίζει, τους επιτρέπει την άμεση επαφή με ό,τι τα εκθέματα αδυνατούν να πουν. Αυτό, λοιπόν, που τα εκθέματα μπορούν μόνο  να δείξουν, είναι ακριβώς εκείνο που προσφέρει στα απροκατάληπτα παιδιά την αισθητική τους καλλιέργεια.

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα των μουσείων, καλό είναι να ρίξουμε για ακόμη μια φορά λίγο φως στην κατάσταση των Μουσείων του Δήμου μας. Δυστυχώς στην πρωτεύουσα του νησιού μας και του νέου Δήμου Αργοστολίου, μετά τους σεισμούς του 2014, υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο που είναι κλειστό τα τελευταία 5 χρόνια και το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που ουσιαστικά υπολειτουργεί. Σε ένα νησί τόσο πλούσιο σε ιστορία και παραδόσεις η κατάσταση των Μουσείων μας δυστυχώς μόνο τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργοστολίου υπέστη βλάβες από τους πρόσφατους σεισμούς του 2014 κι ενώ το κόστος της επισκευής του δεν είναι απαγορευτικό, υπάρχουν σκέψεις να κατεδαφιστεί και στη θέση του να δημιουργηθεί πάρκο.

Η Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους» υπερασπίζεται τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας και της ιστορίας του τόπου.  Πιστεύουμε ότι  το μουσείο μας μπορεί να αποτελεί  χώρο ευρύτερης καλλιέργειας τόσο του ενήλικου ατόμου όσο και των μικρών παιδιών. Αν πρόκειται, λοιπόν, να στερήσουμε από τα παιδιά μας μία παιδική χαρά, ας είναι ο λόγος σημαντικός. Φαίνεται, πως ο λόγος είναι για τους συντοπίτες μας πράγματι σημαντικός, καθώς σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα στη σελίδα μας σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης,  στην οποία ρωτήθηκαν Κεφαλονίτες αν επιθυμούν να κατεδαφιστεί το μουσείο ή να επισκευαστεί, το 82% απάντησε υπέρ της επισκευής του.

Με χαρά διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι για τους Κεφαλονίτες το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου δεν είναι ένα «νεκροταφείο» και δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε την επισκευή του.

Το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο λειτουργεί στο υπόγειο της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης.  Ο χώρος στον οποίο λειτουργεί είναι μάλλον ακατάλληλος. Η Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά-Νησί για όλους» προτείνει ο Δήμος να καταστεί βασικός αρωγός του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου και της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης. Αποτελούν τα βασικά κύτταρα Πολιτισμού και Ιστορικής μνήμης του νησιού μας. Είναι χρέος μας άμεσα να βρεθεί κατάλληλος χώρος για τη μεταστέγαση του Μουσείου όπως επίσης χρέος μας είναι να στηρίξουμε λειτουργικά και υλικά την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.

Ο Πολιτισμός μας και η διατήρηση της Ιστορικής μνήμης των Κεφαλλήνων είναι βασικά στοιχεία στο «Πρόγραμμα των Πολιτών» που έχουμε καταθέσει, το οποίο θα υλοποιήσουμε από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του Νέου Δήμου Αργοστολίου.

Συνέντευξη Αγησίλαου Κονιδάρη στον COSMOS 96.5

Συνέντευξη Αγησίλαου Κονιδάρη στον COSMOS 96.5

Συνέντευξη στον COSMOS 96.5 έδωσε ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Κίνησης “Κεφαλονιά-Νησί για όλους” Αγησίλαος Κονιδάρης. Μαζί του στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα», την Τρίτη 14-5-2019 ήταν καλεσμένοι ο κ Βαγγέλης Ευαγγελάτος (Δημοτική Συμπολιτεία) και ο κ Γιάννης Βαρούχας (Επόμενη Μέρα).

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω. Το ηχητικό είναι από την ιστοσελίδα www.965.gr

Ευχαριστούμε την κ Κουλουριώτη και τον κ. Αλοΐζο για την πρόσκληση.

 

Podcast 1: “Κλεισθένης – Ο νέος Νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση”

Podcast 1: “Κλεισθένης – Ο νέος Νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση”

Το πρώτο Podcast (ηχητικό) της Δημοτικής Κίνησης “Κεφαλονιά – Νησί για όλους” για το Δήμο Αργοστολίου.

Μιλάμε για το νέο νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Κλεισθένης).

– Ποιες είναι οι διαφορές με τις προηγούμενες εκλογές;
– Πως λειτουργεί η απλή αναλογική;
– Παραδείγματα.
– Γιατί είναι σημαντικές αυτές οι Δημοτικές εκλογές;

Ολόκληρο το Podcast είναι περίπου 25 λεπτά. #nisigiaolous #ekloges2019 #Κλεισθένης

Συνέντευξη του Αγησίλαου Κονιδάρη στον Σάκη Βούτο (13/5/2019)

Συνέντευξη του Αγησίλαου Κονιδάρη στον Σάκη Βούτο (13/5/2019)

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη που έδωσε ο υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος Αγησίλαος Κονιδάρης της Δημοτικής Κίνησης “Κεφαλονιά-Νησί για όλους” για το Δήμο Αργοστολίου στον Σάκη Βούτο και τον Ionian Galaxy. Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω.

Ευχαριστούμε τον Σάκη Βούτο για την πρόσκληση.

Η εικόνα και το ηχητικό είναι από το voutospress.gr