28.8.24

Kefalonia Press: Αποκαλυπτική η συζήτηση για τη διαχείριση απορριμάτων

Αποκαλυπτική η συζήτηση για τη διαχείριση απορριμάτων στην Κεφαλονιά που διοργάνωσε η παράταξη ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Παρακολουθήσαμε χθες μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κεφαλονιά.

Η δημοτική παράταξη “ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ” διοργάνωσε ανοικτή συζήτηση για το σοβαρό αυτό θέμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου με κύριο ομιλητή τον Angelo Fazio.

Ο Angelo Fazio είναι αρχιτέκτονας, υπεύθυνος Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Δήμο Φλωρεντίας της Ιταλίας και σύμβουλος σε διεθνείς συνεργασίες στην Αλγερία, Αρμενία, Κροατία, Ιράκ, Ρουμανία και Ν. Αφρική. Επίσης είναι λάτρης και συχνός επισκέπτης της Κεφαλονιάς.

Τη συζήτηση άνοιξε ο επικεφαλής της παράταξης, δημοτικός σύμβουλος Αργοστολίου Αλέξανδρος Παντελειός ο οποίος ανέπτυξε το σκεπτικό του για αυτό το διάλογο:

“Όσοι έχετε παρακολουθήσει τις τοποθετήσεις της παράταξής μας γνωρίζετε πως ο σχεδιασμός μας για την ανάπτυξη του νησιού κινείται σε συγκεκριμένα πλαίσια, ένα εκ των οποίων είναι το πλαίσιο της βιωσιμότητας και αειφορίας.

Αυτό το πλαίσιο λαμβάνει υπ’ όψη κάποιες βασικές παραμέτρους, μια εκ των οποίων -και πολύ σημαντική- είναι οι υποδομές. Μια από τις βασικότερες υποδομές είναι η και η διαχείριση των απορριμμάτων, όπου ο Δήμος έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο -πλέον όχι τον μοναδικό.

Θέλαμε εδώ και καιρό να κάνουμε μια παρέμβαση πάνω στο θέμα, επομένως όταν ο Διονύσης Κουρκουμέλης, τοπικός σύμβουλος με την παράταξή μας στην κοινότητα Μεταξάτων μας έφερε σε επαφή με τον Angelo Fazio, είδαμε μια μοναδική ευκαιρία για την έναρξη αυτής της συζήτησης, εξετάζοντας τις καλές πρακτικές στη διαχείριση απορριμμάτων που εφαρμόζονται σε άλλα μέρη.”

Η παρουσίαση του Angelo Fazio ξεκίνησε με φωτογραφίες από την κατάσταση με τα σκουπίδια στην Κεφαλονιά, οι οποίες καθόλου δεν τιμούν τον τόπο μας, ενώ στη συνέχεια παρέθεσε στοιχεία για τις ποσότητες απορριμμάτων που συλλέγονται ετησίως στο νησί μας.

Σύμφωνα με αυτά, παράγονται 30.000 τόνοι σκουπιδιών ανά έτος, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 2,3 κιλά την ημέρα ανά κάτοικο. Αυτό απέχει πολύ από τον ιδανικό μέσο όρο, που θα έπρεπε να είναι λίγο κάτω από 1kg. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το ποσοστό των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ανακύκλωση είναι περίπου στο 6%, πολύ μακριά από το στόχο του 60% που έχει θέσει η Ε.Ε. για το 2030.

Στη συνέχεια και αφού μίλησε για τα αρνητικά του σημερινού συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων της ΕΔΑΚΙ, παρουσίασε το αντίστοιχο σύστημα που έχει εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στην Φλωρεντία και πως αυτό άλλαξε τόσο την εικόνα της πόλης, όσο και τη συμπεριφορά των κατοίκων σε σχέση με τη διάθεση των απορριμμάτων τους.

Μια πρόταση που και το Kefaloniapress έχει προβάλλει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η εικόνα με τα σκουπίδια τόσο στην πόλη του Αργοστολίου όσο και σε όλη την Κεφαλονιά.

Στη συζήτηση ήταν παρών ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, μαζί με τον σύμβουλο της ΕΔΑΚΙ, Γεράσιμο Φραγκισκάτο. Οι δυο τους πήραν το λόγο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναφέροντας πως με τα δικά τους στοιχεία, η πραγματική ετήσια παραγωγή απορριμμάτων είναι μικρότερη, γύρω στις 20.000 τόνους ανά έτος, με το ποσοστό ανακύκλωσης γύρω στο 8-9%. Επίσης, πως κάποια από τα στοιχεία της πρότασης που παρουσιάστηκε είναι στο σχεδιασμό της ΕΔΑΚΙ για το επόμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση κάποιων σταθμών συλλογής απορριμμάτων με υπόγειους κάδους χωρητικότητας 5 τόνων.

Το λόγο πήραν επίσης και παραβρισκόμενοι, καταθέτοντας τις προτάσεις τους, τις απορίες τους και τις αμφιβολίες τους για την σημερινή κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων και ιδιαίτερα για τη λειτουργία της ανακύκλωσης.

Ο Αλέξανδρος Παντελειός ενημέρωσε πως στην σημερινή (28/8) συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου  έχει καταθέσει ερώτημα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στο οποίο θα ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις που καταγράφηκαν στη συζήτηση.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση να δοθεί συνέχεια στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ ο Angelo Fazio δήλωσε ότι η επόμενη παρουσίασή του θα είναι στα ελληνικά, καθώς αγαπά την Κεφαλονιά και όνειρό του είναι να έχει ένα σπίτι στο νησί μας και να περνά όλο και μεγαλύτερα διαστήματα σε αυτό.

Η παρουσίαση του Angelo Fazio ήταν μια πολύτιμη εμπειρία καθώς είδαμε πώς είναι η διαχείριση των σκουπιδιών σε μια πόλη και πως μπορεί να αλλάξει και η δική μας πόλη, το δικό μας νησί.











 Περισσότερες φωτογραφίες  στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/kefaloniapress.gr/photos_by


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.