29.8.24

Απαράδεκτη απάντηση του Προέδρου της ΕΔΑΚΙ στην επερώτηση του Α. Παντελειού

Στη χθεσινή συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Νησί για όλους"¨, Αλέξανδρος Παντελειός, κατέθεσε την ακόλουθη επερώτηση:

"Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε της ΕΔΑΚΙ,

Το τελευταίο διάστημα, μεσούσης της θερινής περιόδου, είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορες περιπτώσεις συγκέντρωσης απορριμμάτων σε παντελώς ακατάλληλους χώρους, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από την διοίκηση της ΕΔΑΚΙ ως κακόβουλη αντιπολιτευτική πρακτική.
Όμως και εμείς οι ίδιοι, καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων που έχουν να κάνουν με κάδους οι οποίοι παραμένουν γεμάτοι για μέρες, για κάδους οι οποίοι απομακρύνονται από τις θέσεις τους με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να μένουν χωρίς κάδους, για κάδους οι οποίοι δεν πλένονται και αναδύουν αποκρουστικές οσμές κλπ.
Ερωτάστε αν ενημερώθηκε η ΕΔΑΚΙ για κάθε ένα από τα καταγγελλόμενα περιστατικά; Αν ναι πότε και ποιες ενέργειες έκανε προς επίλυση των προβλημάτων;

Όλα τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων της ανακύκλωσης, ενώ ουδέποτε έχει γίνει ενημέρωση των πολιτών, με στοιχεία.
Τι ποσότητες απορριμμάτων συγκεντρώνονται συνολικά σε ετήσια βάση, από το 2019 όταν η δημοτική σας αρχή ανέλαβε τη διοίκηση της ΕΔΑΚΙ, ποιες ποσότητες εξ’ αυτών καταλήγουν προς διαχείριση στον ΦΟΔΣΑ και ποιες προς ανακύκλωση;
Ποιος είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός της ΕΔΑΚΙ για την ανάπτυξη και προώθηση της ανακύκλωσης, ώστε να φτάσει σε ποσοστά που θα κάνουν την διαφορά στις ποσότητες των απορριμμάτων;

Με την από 13 Ιουνίου 2024, σύμβαση παροχής υπηρεσιών η Ε.Δ.Α-Κ.Ι. ανέθεσε για ένα έτος σε ιδιωτική εταιρεία έναντι ποσού 2,1 εκ. ευρώ τις εργασίες αποκομιδής - μεταφόρτωσης - μεταφοράς σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων, ανακυκλώσιμων υλικών, για τους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης, καθώς και συλλογής και μεταφοράς ογκωδών αντικειμένων του Δήμου Αργοστολίου.
Όπως έγινε γνωστό μέσω δημοσιεύματος της ιστοσελίδας Kefalonia Press (23/8/2024) και όπως καταγγέλει και η Λαϊκή Συσπείρωση σε ανακοίνωσή της (26/8/2024), οι ανωτέρω εργασίες θα εκτελούνται με τα απορριμματοφόρα και το προσωπικό της Ε.Δ.Α-Κ.Ι., με το κόστος συντήρησης και καυσίμων των οχημάτων να βαρύνει την Ε.Δ.Α-Κ.Ι.
Συνολικά με την σύμβαση αυτή ο εργολάβος θα λάβει για το έτος 2024 και για τις ίδιες υπηρεσίες, 30% περίπου περισσότερα χρήματα ( 2,1 εκ. € ) από όσα πήρε ο ίδιος ως αμοιβή το έτος 2023 (1,6 εκ. €) και 70% περισσότερα χρήματα από όσα πήρε το έτος 2022 (1,2 εκ. €).
Μπορείτε να μας αναλύσετε το σκεπτικό της πλήρους ανάθεσης των αρμοδιοτήτων της ΕΔΑΚΙ σε ιδιώτη, καθώς και το λόγο που το ποσό της σύμβασης εκτοξεύεται κάθε χρόνο κατά τα ποσοστά που προαναφέρθηκαν;

Τέλος, σύμφωνα με την Απόφαση 47/2024 του Δ.Σ. της ΕΔΑΚΙ, ορίστηκε δικηγόρος για «Διερεύνηση υπόθεσης κατόπιν καταγγελίας προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας». Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της καταγγελίας;"

Την ερώτηση του Α. Παντελειόυ ανέλαβε να απαντήσει ο Πρόεδρος της ΕΔΑΚΙ, Αργύρης Γαβριελάτος.

Στο ερώτημα που αφορούσε στις δημοσιεύσεις καταγγελιών, ο Πρόεδρος της ΕΔΑΚΙ ανέφερε πως η επιχείρηση δέχεται πόλεμο το τελευταίο διάστημα, πως όλα τα δημοσιεύματα έχουν στόχο να πλήξουν τον ίδιο και την ΕΔΑΚΙ, ενώ κατηγόρησε τον Α. Παντελειό πως κακοπροαίρετα καταθέτει την επερώτηση πάνω στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων, αφετέρου πως ο ίδιος βρίσκεται πίσω από πρόσφατο δημοσίευμα. Συγκεκριμένα είπε "δεν είναι τυχαίο ότι αρχές Ιουλίου είμαι στον Πόρο, σε βλέπω σε εστιατόριο, και οι κάδοι στο ποτάμι στον Πόρο είναι σχεδόν όπως βγήκανε στο site", προκαλώντας την αντίδραση του Α. Παντελειού.

  • Για τις ίδιες τις δημοσιεύσεις και τι ενέργειες έγιναν, απάντησε ως η ΕΔΑΚΙ για όσες ενημερώθηκε ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.
  • Για τις ποσότητες απορριμμάτων και του ποσοστού ανακύκλωσης, έδωσε στοιχεία μόνο για τους θερινούς μήνες του 2024, ότι συλλέγονται περίπου 120 τόνοι σκουπιδιών, εκ των οποίων οι 20 τόνοι πάνε προς ανακύκλωση.
  • Για την αύξηση του κόστους της σύμβασης ο κ. Γαβριελάτος την απέδωσε στην αύξηση του κόστους μισθοδοσίας των εργαζόμενων.

Τέλος, για την καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ο Πρόεδρος της ΕΔΑΚΙ ξεκίνησε να αναφέρει πως αφορά την προμήθεια ενός μεταχειρισμένου δορυφορικού απορριμματοφόρου, αξίας 80.000€ περίπου (όταν ένα καινούριο κοστίζει περίπου 120.000€ σύμφωνα με τον ίδιο), το οποίο όμως παραδόθηκε με βλάβες που το κατέστησαν ανενεργό και οι οποίες επιδιορθώθηκαν με μέριμνα του προμηθευτεί. Δυστυχώς ο Δήμαρχος Αργοστολίου παρενέβη κατά τη διάρκεια της απάντησης του κ. Γαβριελάτου, μη επιτρέποντάς του να δώσει περισσότερα στοιχεία στο δημοτικό συμβούλιο, παρέμβαση η οποία προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Κατά τη δευτερολογία του ο Α. Παντελειός, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την παρουσία του στην ανοικτή συζήτηση για την Διαχείριση απορριμμάτων στην Κεφαλονιά που πραγματοποίησε η παράταξη "Νησί για όλους" την προηγούμενη ημέρα, σχολίασε τα όσα ακούστηκαν:

"Θα μιλήσω για τις δημοσιεύσεις. Καταρχήν ήταν άστοχη η αναφορά στην παρουσία μου στον Πόρο όταν οι κάδοι ήταν γεμάτοι, κατηγορήθηκα ότι έχω διαρρεύσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από γεμάτους κάδους. Ουδέποτε έχω χρησιμοποιήσει τέτοια πρακτική στα πέντε χρόνια που είμαι δημοτικός σύμβουλος, όπως και κανένας από την παράταξή μας. Την αντιπολίτευσή μας την κάνουμε εδώ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, με στοιχεία. Δεν δέχομαι από κανέναν να με κατηγορεί για πράγματα για τα οποία δεν έχει την παραμικρή απόδειξη και δεν έχω δώσει το παραμικρό δικαίωμα για αυτή την κατηγορία.

Από τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, διαφαίνεται πως τόσο η συνολική χωρητικότητα των τοποθετημένων κάδων, όσο και η συχνότητα αποκομιδής των απορριμμάτων είναι μικρότερη από την απαιτούμενη. Απαιτείται λοιπόν μια τομή στο σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων, πρόταση για την οποία κατατέθηκε στη χθεσινή ανοιχτή συζήτηση και χαίρομαι που τμήματα αυτής της πρότασης φαίνεται πως είναι ήδη στο σχεδιασμό του Δήμου.

  • Υπάρχουν κατηγορίες ότι επειδή βρέθηκαν μπάζα δίπλα σε κάδους, αντιδήμαρχος τιμώρησε τους κατοίκους απομακρύνοντας τους κάδους από το σημείο.
  • Δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΔΑΚΙ το πλύσιμο των κάδων για να μην έχουμε αυτές τις αποκουστικές οσμές;
  • Δεν είναι η τοποθέτηση ικανού αριθμού κάδων ώστε να μην ξεχειλίζουν από τα σκουπίδια που δεν χωράνε πια;
  • Και τα μπάζα που αφήνονται δίπλα στους κάδους οφείλεται να προχωρήσετε σε καταγγελίες γιατί πρέπει να διατίθενται σε συγκεκριμένους, αδειοδοτημένους χώρους. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο.

Για την Ανακύκλωση, όπως είπαμε, υπάρχει μια έντονη αμφισβήτηση της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων της ανακύκλωσης στο νησί μας. Πολλές φορές έχουμε ζητήσει να γίνεται καμπάνια ενημέρωσης για τα αποτελέσματα αλλά και τους στόχους ανάπτυξης της ανακύκλωσης.
Είναι προφανές, πως μια αύξηση του ποσοστού των ανακυκλώσιμων υλικών από το Δήμο, θα μειώσει αντίστοιχα τις ποσότητες κοινών απορριμμάτων τα οποία οδηγούνται στον ΦΟΔΣΑ προς επεξεργασία, μια πρακτική ιδιαίτερα δαπανηρή για το Δήμο μας. Γίνεται εύκολα αντιληπτό τι εξοικονόμηση θα μπορούσε να γίνει μέσα από την προώθηση της ανακύκλωσης και πόσα ανταποδοτικά οφέλη θα μπορούσαν να αποδοθούν στους πολίτες -νοικοκυριά και επιχειρήσεις- που ανακυκλώνουν.

Για την ανάθεση σε ιδιώτη, αν το ποσοστό της αύξησης της σύμβασης είναι μονό θέμα μισθοδοσίας, είμαστε 100% μαζί σας (αν και αμφιβάλω). Το μόνο βέβαιο είναι πως η ιδιωτικοποίηση της όλης διαδικασίας δεν δίνει κάποιο κίνητρο προς τον εργολάβο ώστε να λάβει και ο ίδιος μέτρα για την προώθηση της ανακύκλωσης. Το όφελος για τον ίδιον φαίνεται να είναι το ίδιο, είτε οδηγεί απορρίμματα προς ανακύκλωση, είτε προς επεξεργασία κοινών απορριμμάτων.
Αντιθέτως, η στόχευση προς την ανάπτυξη και την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα σύστημα στο οποίο η ΕΔΑΚΙ και οι Δήμοι θα έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο

Τέλος, για την Καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να μην διατηρηθεί κανενός είδους σκιά πάνω από τη διοίκηση της ΕΔΑΚΙ. Οφείλετε να απαντήσετε με στοιχεία στις καταγγελίες και να αλλάξετε σελίδα στη διοίκηση της ΕΔΑΚΙ, με διαφάνεια και πρόθεση υγιούς ανάπτυξης.

Το να προσπαθεί ο Πρόεδρος της ΕΔΑΚΙ να εξηγήσει τι έχει συμβεί και να τον "μαζεύετε" δεν δείχνει καμία πρόθεση διαφάνειας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.