25.7.24

Πολιτική επιβίωση μέσω oμηρείας

Ο αληθινός άρχων ου πέφυκε το αυτώ συμφέρον σκοπείσθαι αλλά το τω αρχομένω. (Ο αληθινός άρχοντας δεν πρέπει να κοιτάζει το δικό του συμφέρον αλλά των υπηκόων του). ΠΛΑΤΩΝ

Δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι ως δημότες μετά από αυτά που αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα. Φαίνεται ότι για πολλά έτη και μέχρι σήμερα η εκάστοτε Δημαρχιακή αρχή δεν έχει εισπράξει τα ενοίκια από καταστηματάρχες συγκεκριμένης περιοχής, εκτός ενός. Μάλιστα τα ενοίκια αυτά ήταν με μίσθωμα τριακονταετίας. Φυσικά αυτή η ένέργεια δεν έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Σ’ αυτή τη συναλλαγή το κέρδος είναι η εξασφάλιση της ψήφου και η πολιτική επιβίωση αυτών που υιοθετούν και εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές.

Θεωρώ πως αποτελεί μια βαριά σκιά για την πολιτική ζωή και γενικότερα για την κοινωνία μας για τους παρακάτω λόγους:

1. Είναι άγνωστη η έκταση και το μέγεθος αυτής της αήθους, εκνόμου πρακτικής. Δυστυχώς έχει τη τάση να απλώνεται ως επιδημία, ιδιαίτερα εάν αποδειχθεί αποτελεσματική και αποφέρει τα προσδοκώμενα. Ο χρησμός της Πυθίας στον Φίλιππο Β εξακολουθεί να αποδεικνύεται εύστοχος: «Να μάχεσαι με αργυρές λόγχες και θα κερδίζεις όλες τις μάχες.»
2. Έάν υπάρχει αυτός ο αριθμός συνδημοτών μας που έλαβε τα προνόμια αυτά, συμπεραίνουμε ότι υπάρχει ένας μεγαλύτερος αριθμούς που προσδοκά η πιέζει ή θα πιέζει να έχει παρόμοιες διευκολύνσεις.
3. Έχουμε δηλαδή εκμαυλισμό των ηθών διότι το μήνυμα που εισπράττουν οι πολίτες είναι ότι συναλλαγή η ομηρεία αποτελεί κύριο στοιχείο λειτουργίας της κοινωνίας η οποία αντικαθιστά οποιαδήποτε νόμιμη, ηθική επικοινωνία και συνεργασία. Αποδομεί δε τη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία. Ο Ισοκράτης μας λέει ότι «το της πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν».
4. Επειδή ο Δήμος απώλεσε σημαντικά ποσά εσόδων ,οι δημότες αναγκάστηκαν να να επωμιστούν μεγαλύτερα δημοτικά τέλη, να στερηθούν πολύτιμων για τη ζωή τους υπηρεσιών και χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Δεν γνωρίζω εάν η Δικαιοσύνη, η οποία κατά τις φήμες έχει αναλάβει τη διερεύνηση, θα κατορθώσει να τιμωρήσει τους ενόχους. Οποιαδήποτε κι αν είναι η ποινή, το περί δικαίου αίσθημα των δημοτών και η οικονομική βλάβη θα αποκατασταθεί εάν γίνουν τα παρακάτω, όπως έγινε σε πόλη του Βελγίου όπου παρόμοια συναλλαγή έλαβε χώρα για περίπου ένα χρόνο.
1. Επειδή η απώλεια εσόδων δεν ήταν λογιστικό λάθος αλλά εσκεμμένη , μεθοδευμένη πρακτική για την προσπορισμό ιδίου οφέλους, να γίνει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών προϊσταμένων.
2. Αποπληρωμή των χρεών και μείωση των δημοτικών τελών, τα οποία είναι υψηλότερα να υπενθυμίσουμε από αυτά της Κηφισίας και Γλυφάδας, για τα επόμενα πέντε χρόνια.
3. Έκπτωση των υπευθύνων από τα αξιώματα που κατέχουν.
4. Δημόσια απολογία με τις ανάλογες εξηγήσεις.

Συμπέρασμα

Επειδή αυτή η πρακτική του φεβοριτισμού, της συναλλαγής διογκώνεται σε κάθε νέα εκλογική διαδικασία, οφείλουμε να περνάμε τις επιλογές μας από τη βάσανο της κρίσης, της μελέτης της αξιολόγησης. Σημαντικό επίσης είναι να επιλέγουμε πλέον με γνώμονα το κοινό καλό, την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας. Δεν πρέπει να αναγορεύουμε την μικροπολιτική σαν την κυρίαρχη πολιτική του τόπου μας. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΜΕΣΩ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ, ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΙΣΩΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΒΛΑΒΗ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ. Θα πρέπει να μας απασχολήσει.

Ιωάννης Κοσμάτος

Πρώτη  δημοσίευση: kefaloniapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.