23.5.23

Σχέδιο Διαχείρισης των Αλόγων του Αίνου

kefaloniageopark.gr
Τα άγρια (ή ημιάγρια) άλογα του Αίνου ανήκουν στον ορεινό τύπο του ελληνικού αλόγου και ζουν ελεύθερα στην περιοχή του Αίνου από το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου και μετά, όταν και εγκαταλείφθηκαν στην περιοχή.

Το χειμώνα, κυρίως λόγω δυσκολίας εύρεσης τροφής, τα άλογα μετακινούνται χαμηλά προς την περιοχή του Ελειού, δημιουργώντας ζημιές σε γεωργικές εκτάσεις και οικίες, ενώ συχνή είναι η παρουσία τους καταμεσής του οδικού δικτύου, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των διερχόμενων.

Το πρόβλημα αυτό, ενώ έχει συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και προτάθηκαν κάποιες ενέργειες, παραμένει. Οι προτάσεις που είχαμε καταθέσει αφορούσαν την επιστροφή τους στο φυσικό τους περιβάλλον, τον Αίνο και τον έλεγχο του πληθυσμού τους.

Συγκεκριμένα:

  • Αποτροπή βόσκησης κτηνοτροφικών ζώων στην ευρύτερη περιοχή του Αίνου, τόσο εντός του πυρήνα του Δρυμού, όσο και στην περιοχή της Ζωοδόχου πηγής, όπου ζουν τα άλογα.
  • Εξασφάλιση τροφής και νερού εντός της περιοχής τους (Αίνος) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τοποθέτηση ταϊστρών και ποτιστρών, αλλά και σπορά χωραφιών με είδη που αποτελούν τροφή τους.
  • Μελέτη από εξειδικευμένους επιστήμονες και προτάσεις ώστε να τεθεί ο πληθυσμός υπό έλεγχο.
  • Αποζημίωση των κατοίκων που έχουν υποστεί ζημιές από την παρουσία των αλόγων.

Τα παραπάνω απαιτούν συνεργασία μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας, Φορέα διαχείρισης (ΟΦΥΠΕΚΑ), Διεύθυνσης Δασών και Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σε ερώτηση που απευθύναμε προς τον κ. Μιχαλάτο για το ποιες ενέργειες έχουν γίνει προς τις προτεινόμενες κατευθύνσεις, αλλά και ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να γίνουν για την προστασία κατοίκων και επισκεπτών λόγω και της έναρξης της θερινής περιόδου, λάβαμε την απάντηση πως τα άλογα δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου και πως το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να στείλει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η ευθύνη του Δήμου για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των δημοτών δεν μπορεί να εξαντλείται στην αποστολή ενός εγγράφου προς ένα Υπουργείο.

Χρειάζεται να ακουστούν και να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι κάτοικοι του Ελειού, οι οποίοι επηρεάζονται περισσότερο. Χρειάζεται στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να βρεθούν βιώσιμες προτάσεις για την διαχείριση των αλόγων, τόσο προσωρινά όσο και οριστικά.

Αλέξανδρος Παντελειός


πηγές: https://kefaloniageopark.gr/node/264

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.